Stroom

De Zaan in beweging

Aan de oevers van de rivier de Zaan, de levensader van de streek, trekt de kenmerkende industrie zich de laatste jaren steeds meer terug. Leegstaande fabrieken worden gesloopt of krijgen nieuwe bestemmingen, met andere inwoners of gebruikers. Bewoning en recreatie rukken op. Veel industriegebieden in Nederland maken zo’n grote ruimtelijke en sociale transitie door, maar nergens is deze verandering zo goed zichtbaar als langs de Zaan.
Van 2019 tot 2023 fotografeerde ik, samen met mijn oud-docent Bert Verhoeff, het veranderende landschap van het oudste industriegebied van Europa.

De tentoonstelling STROOM. De Zaan in beweging is nog tot 1 april 2024 te zien in het Zaans Museum.

Het gelijknamige fotoboek volgt onze wandeling langs de Zaan, van noord naar zuid, van Westknollendam tot het punt waar de Zaan uitmondt in het Noordzeekanaal. Een inleidend essay van Floris Alkemade en observerende teksten van Verhoeff voorzien de foto’s van context. Het boek is te koop op deze website of de boekhandel.

‘De Zaanstreek is een van die gebieden waar productie en consumptie – domeinen die elkaar doorgaans zorgvuldig mijden – nu in elkaar op lijken te gaan. Het levert een boeiend schouwspel op.’ – Floris Alkemade

error: Content is protected !!