13 juni 2024

Stroom on tour

Een selectie van onze fototentoonstelling 𝙎𝙩𝙧𝙤𝙤𝙢. 𝘿𝙚 𝙕𝙖𝙖𝙣 𝙞𝙣 𝘽𝙚𝙬𝙚𝙜𝙞𝙣𝙜 is nu te zien in 7 Zaanse buurthuizen.

De selectie werken zijn nog t/m 15 december 2024 gratis te bezichtigen. Ook de audio-fragmenten van muzikant Tim Knol zijn daar te beluisteren. Daarin gaat hij met de geportretteerde bewoners in gesprek over hoe zij de transitie aan de Zaan ervaren.

Met veel dank aan het Zaans Museum en alle deelnemende buurthuizen: A3 (Assendelft) – De Boed (Zaandijk) – De Kolk (Zaandam) – De Kwaker (Westzaan) – De Lorzie (Wormerveer) – De Pelikaan (Krommenie) – De Vuister (Koog aan de Zaan)

3 april 2024

Stroom in Villa d’Arte

Deze maand staat er een mooi artikel in de Kunstgids van Villa d’Arte. Hierin wordt Zaans Museum directeur Marieke Verweij geïnterviewd over fototentoonstelling 𝙎𝙩𝙧𝙤𝙤𝙢. 𝘿𝙚 𝙕𝙖𝙖𝙣 𝙞𝙣 𝘽𝙚𝙬𝙚𝙜𝙞𝙣𝙜.

Marieke Verweij: “Ze hebben het tijdsbeeld en de omwenteling die hier heeft plaatsgevonden op even menselijke als poëtische wijze gevangen.”

De tentoonstelling werd al door meer dan 40.000 mensen bezocht en wordt verlengd t/m 5 mei. Op naar de 50.000!

30 december 2023

Stroom in Ruimte + Wonen

Het vakblad ” Ruimte + Wonen”, over de leefomgeving voor ruimtelijke professionals en woonexperts, gaf ik het decembernummer ruim aandacht aan ons project Stroom. De Zaan in beweging. Bekijk de drie spreads in Publicaties.

30 november 2023

Stroom in Pf Magazine

In editie #7 van Pf Magazine staat een mooi interview met Bert Verhoeff. Natuurlijk pakte Bert dit moment meteen aan om ons gezamenlijke project Stroom in het zonnetje te zetten. Je kan het hele interview hier lezen.

Recensie tentoonstelling Stroom Martine Rep
7 oktober 2023

Recensie tentoonstelling “Stroom” door Martin Rep

Ik denk dat het een soort opluchting was wat ik voelde toen ik de mooie recensie van Martin Rep las over onze tentoonstelling ‘Stroom’ in het Zaans Museum.
Als je als nieuwkomer iets wil vertellen over de streek waar je net bent komen wonen, dan wil je dat het klopt. Dat de oude bewoners zich er ook in herkennen en iets zien wat ze zelf wellicht niet meer zagen, omdat ze er al hun hele leven langslopen. Als Martin’s mening door de Zaankanters gedeeld wordt, dan denk ik dat we kunnen zeggen dat het project geslaagd is.
1 oktober 2023

Stroom in de NRC

NRC pakt dit weekend flink uit met een prachtige dubbel spread van ons fotoproject 𝘚𝘵𝘳𝘰𝘰𝘮.

Bekijk alle publicaties van het project hier.

29 september 2023

Fotoboek en prints “Stroom” nu te koop!

Ons boek Stroom. De Zaan in beweging is nu te koop in mijn webshop.

Museale prints van de foto’s zijn te bestellen op de website van het Zaans Museum.

Stroom in het Noord-Hollands Dagblad

Weer een mooie publicatie van ons fotoproject Stroom. De Zaan in beweging (i.s.m. Bert Verhoeff). Dit keer in het Noord-Hollands Dagblad.

Bekijk alle publicaties van het project hier.

Fotoprijs Rijksmuseum

Beretrots op mijn studenten Imelda Schoutens en Imke Janssen van de School voor Jong Talent (KABK, Den Haag) die nu met hun werk in het Rijksmuseum hangen. Wat een waanzinnig begin van hun CV!

Speciaal voor middelbare scholieren en mbo-studenten in zowel Nederland als het Caribisch gebied organiseerde het Rijksmuseum een fotowedstrijd met als thema ‘toerisme’. In totaal ontvingen zij 200 indrukwekkende inzendingen, waarvan de top 10 vanaf nu in het museum te bewonderen is.

De foto’s van Imelda en Imke zullen onderdeel zijn van de tentoonstelling ‘Mounir Raji fotografeert toerisme’ en opende afgelopen vrijdag. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 14 januari 2024.

27 september 2023

Stroom in Het Parool

Vandaag staat er een prachtige publicatie van ons project Stroom. De Zaan in beweging in Het Parool!
17 juni 2023

Workshop om jouw verhaal en beeld ‘persklaar’ te maken

Op 7 juli geven PR adviseur en MediaTrainer Linda Graanoogst en ik een workshop om je te helpen bij de juiste uitstraling voor je beeldmateriaal, je portretfoto en je mediapitch.

Je krijgt advies over de dos & dont’s bij jouw portretfoto, je beeldmateriaal en je pitch voor de pers. Dit helpt je niet alleen om met gemak zichtbaarder te worden in de media, maar ook op jouw social media. Hoe helderder jouw verhaal, hoe scherper je in beeld komt bij jouw relevante doelgroep.

Wil jij dat ook? Meld je dan aan voor deze eenmalige instap-workshop: het perfecte plaatje en praatje voor de pers!

Selectie fotoboek Stroom, de Zaan in beweging bij Kummer & Hermann
16 juni 2023

Killing some darlings…

Samen met Bert Verhoeff en in samenwerking met o.a. Arthur Hermann en René Tichelaar van vormgeversbureau Kummer & Hermann maak ik het boek en de tentoonstelling STROOM, de Zaan in beweging. Vanaf 29 september in het Zaans Museum.

16 september 2020

Mediterranean Culture Festival

Vanaf vandaag is mijn werk te zien op de groepstentoonstelling Mediterranean Flux in het Cultural Center of Metropolis Chora, Naxos in Griekenland.

De tentoonstelling heeft tot doel fotografische werken uit te wisselen, te vergelijken en te presenteren die gericht zijn op het in kaart brengen van het culturele, ideologische en geografische landschap van het bredere Middellandse Zeegebied.

11 september 2020

Jureren PrinsjesFotoprijs 2020

Dit jaar werd ik uitgenodigd voor de eervolle taak om deel uit te maken van de jury voor de PrinsjesFotoprijs. De prijs, voor de beste politieke foto van het jaar, werd vandaag uitgereikt aan fotograaf Dirk Hol voor zijn foto van een overwerkte Bruno Bruins. Lees hier meer over de prijs.

Foto: © Remco Koers / Hollandse Hoogte

2 september 2020

Papatrapzi

Mijn omzwervingen door de Zaanse regio zijn niet onopgemerkt gebleven. Werkende aan een project over rivier De Zaan (i.s.m. Bert Verhoeff) werd ik gespot door Loes Leurs en werd prompt regionaal wereldnieuws.

1 april 2020

Publicatie in de Volkskrant

Iets meer dan een week na het uitbreken van de coronapandemie bezocht ik in één lang weekend de tien (normaliter) best bezochte attracties van Nederland. Vandaag publiceerde de Volkskrant een deel van de serie.

Bekijk de hele serie hier

25 februari 2020

Solid Cinema

Vandaag heb ik de documentatie afgerond van de prachtige installatie Solid Cinema van goede vriend en kunstenaar Gosse de Kort. Het kunstwerk is nog tot volgend jaar te zien bij Stadslab RAUM in Utrecht. Meer foto’s zijn te vinden onder Publicaties.

1 februari 2019

5e jaar docent fotografie aan de SvJT

Met veel plezier start ik deze week mijn 5e jaar als docent fotografie aan de School voor Jong Talent (SvJT) van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

De School voor Jong Talent is opgericht door de kunstacademie in Den Haag voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. De school staat open voor leerlingen die willen doorstromen naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, het Koninklijk Conservatorium of de Dansafdeling van het Conservatorium.

Foto © Dante Kaddé – gemaakt met zelfgebouwde pinhole camera

11 januari 2017

Expositie TAC Eindhoven: Holland

Eind vorig jaar werd ik benaderd door zanger en liedjesschrijver Mark Lotterman met de vraag of ik een bijdrage wilde leveren aan zijn project Holland. Voor dit project vroeg hij meer dan 100 kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en anderen om te reageren op één van de nummers van zijn nieuwe album.

Dit bijzondere project resulteerde in een boek inclusief CD en een website met al het werk. Na eerdere tentoonstellingen is Holland nu en tot 12 februari te zien in TAC, Eindhoven.

11 juli 2016

4e ViennaPhotoBookFestival

Als je in Wenen bent voor het 4e ViennaPhotoBookFestival, bezoek dan vooral even de KABK stand met een selectie boeken van studenten, alumni en docenten. Naast vele andere mooie publicaties vind je er ook een exemplaar van Concresco.

19 mei 2016

Concresco op The Weather Channel

Toen The Weather Channel me vroeg om een paar foto’s voor hun website te leveren, had ik dit niet verwacht.

23 januari 2016

Derde prijs Zilveren Camera

Mijn serie De reis van een streepjestrui heeft de derde prijs gewonnen bij de Zilveren Camera in de categorie: Documentair nationaal.

Alle prijswinnaars worden tentoongesteld in Museum Hilversum: “Vijf weken lang toont het museum de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen en de meest indrukwekkende foto’s van over de hele wereld.” Na de openingstentoonstelling gaat de expositie op tournee door Nederland en zal onder andere nog te zien zijn in de Grote kerk van Naarden.

24 november 2015

Fotoveiling voor Rwandese weeskinderen

Meer dan 80 bekende fotografen hebben werk gedoneerd om Rwandese weeskinderen weer naar school te kunnen laten gaan. Koop mijn werk (of één van de andere mooie foto’s) en help mee om de toekomst van een kind te financieren. Alle opbrengsten komen volledig ten goede aan dit mooie project. Meer informatie vind je hier.

15 september 2015

Groepstentoonstelling in Athene

De groepstentoonstelling Ithaca Returned, met onder andere mijn werk, is nu te zien in The Blender Gallery in Athene.

11 december 2014

Solotentoonstelling Vanitas serie in Berlijn

Vanaf vrijdag 13 december zijn tien foto’s uit de Vanitas serie te zien in een solotentoonstelling in Gallery 206 in conceptstore DSQ206 in Berlijn. Kom rond 5 uur even langs, want “Der Künstler is anwesend” 🙂

De foto’s zijn ook te koop via de Shop op deze website.

26 maart 2014

Concresco in The Photobook: A History Vol. III

Ontwerper Katie McGonigal en ik zijn enorm trots dat ons boek Concresco is opgenomen in het derde een laatste deel van The Photobook: A History Vol.III van Martin Parr en Garry Badger.

A History volume III, biedt een uniek perspectief op het verhaal van de hedendaagse fotografie via het genre van het fotoboek. Deel III gaat verder in de geest van de eerste twee delen en is een studie van de belangrijkste trends en bewegingen die het fotoboekgenre wereldwijd hebben gevormd sinds de geboorte van de fotografie in het begin van de negentiende eeuw. Deel III besteedt bijzondere aandacht aan fotoboeken die na de Tweede Wereldoorlog zijn gepubliceerd en waarin hedendaagse thema’s van het moderne leven worden behandeld, van dagboekfotografie van plaats en mensen tot twintigste-eeuwse propagandaboeken en enkele van de beste werken die voortkomen uit de recente hausse in eigen beheer. De fotoboekvolumes vertegenwoordigen een waardevolle catalogus van zeldzame en belangrijke fotoboeken, en sinds Phaidon Volume I in 2004 publiceerde, worden ze nu door academici, studenten en fotoboekbibliofielen beschouwd als de definitieve werken over dit onderwerp.

8 februari 2014

Serie over “klokkenluiders” in NRC Next

Vandaag publiceerde NRC Next mijn portretserie over “klokkenluiders”. Tekst: Andreas Kouwenhoven en Lineke Nieber. Het hele artikel is hier te lezen.

24 januari 2014

Interview op Slate’s Behold photo blog

Vorige week werd ik geïnterviewd door Jordan G. Teicher voor Slate, Behold photo blog. Het interview is hier te lezen.

17 januari 2014

Concresco te zien in Photobook Event Malmö

Vandaag opent Vasli Souza Gallery (Malmö, Zweden) het nieuwste Photobookshow evenement. Naast evenementen en workshops is er een expositie van meer dan 80 fotoboeken, waaronder Concresco. De show is nog een paar weken te zien, dus als je in de buurt bent…

21 november 2013

UNDERCOVER – Nederlandse fotoboeken in St. Petersburg

Vorige week opende het Museum van Hedendaagse Kunst Erarta in St. Petersburg een grote tentoonstelling van zo’n 150 Nederlandse fotoboeken, waaronder Concresco.

Hier vind je een link naar een video van de opening.

13 augustus 2013

Ithaca Returned reist naar Kreta

De groepstentoonstelling Ithaca Returned, met werk uit de serie Concresco, reist naar het Museum of Contemporary Art of Crete. De tentoonstelling wordt op 20 augustus geopend.

Ithaca Returned was eerder te zien op het Griekse eiland Ithaca.

27 juli 2013

Publicatie in The Irish Times

Vandaag publiceerde The Irish Times een artikel over Concresco en de lopende tentoonstelling in The Copper House Gallery.

9 juli 2013

Solotentoonstelling en masterclass op PhotoIreland Festival

Tijdens het PhotoIreland Festival zal er in The Copper House Gallery in Dublin een solotentoonstelling te zien zijn van de serie Concresco. De show is te bezoeken van 14 juli tot 2 augustus.

Op zaterdag de 13e geven Katie McGonigal (ontwerper van Concresco) en ik een masterclass over het proces van het maken van het boek. De lezing wordt gevolgd door een open review-sessie voor fotografen. Dus neem je dummy mee!

6 juni 2013

Publicatie in Le Monde

Naast een online publicatie van Concresco gaf de Franse krant Le Monde de serie een volledige pagina in de papieren versie (Géo & Politique). De hele publicatie is hier te vinden.

1 april 2013

Twee interviews op de Amerikaanse radio

In de afgelopen weken heb ik twee interviews gehad op de Amerikaanse radio. De eerste was met Clark Boyd van The World, de tweede was met Rebecca Lavoie van New Hampshire Public Radio. Dankzij de matige Skype-verbinding klonk ik in New Hampshire een beetje als Stephen Hawking.

25 maart 2013

Books & Foam – Curated bookshelf

Eind maart krijgt & Foam, de winkel annex projectruimte van Foam (Fotomuseum Amsterdam) in de Vijzelstraat, voor de komende twee maanden een fotoboekthema. Als onderdeel van het programma heeft Foam acht Nederlandse en internationale experts uit de fotografiewereld uitgenodigd om een ‘curated bookshelf’ te verzorgen met daarin hun keuzes voor de vijf beste fotoboeken van 2012. Dankzij Martin Parr zal Concresco deel uitmaken van het evenement.

20 maart 2013

Interview op WIRED

Vorige week werd ik geïnterviewd door Pete Brook van wired.com. Het interview is te lezen op hun website.

4 maart 2013

5 keer Concresco in de Neue Zürcher Zeitung

Van vandaag tot en met vrijdag publiceert de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung dagelijks een beeld van Concresco. Alle publicatie zijn hier te bekijken.

2 maart 2013

Boekrecensie in ‘De Fotograaf’

Het tijdschrift De Fotograaf schreef een mooie recensie over Concresco.

15 februari 2013

Fotoboek! evenement in Nutshuis, Den Haag

Aanstaande zondag tijdens het Fotoboek! evenement zullen ontwerper Katie McGonigal, filmmaker Martijn Payens en ik een openbaar gesprek hebben met Ms. Deane en praten over Albanië, bunkers en mooie boeken.

Fotoboek ! is een dag voor professionals en fans van het fotoboek. Naast vele boeken (oud en nieuw, om te ruilen, kopen en kijken) zijn er ook films, interviews, ontwerpers, fotografen en exposities in het Nutshuis, Den Haag.

11 februari 2013

Concresco op Longlist Dutch Doc Award

Mijn boek Concresco maakt deel uit van de Longlist van de Dutch Doc Award. De winnaar zal op 6 juni bekend worden gemaakt.

“37 Fotoprojecten, zonder uitzondering, van hoge kwaliteit, worden geselecteerd voor de longlist van de Dutch Doc Award 2013. Jaarlijks wordt Nederlands grootste fotoprijs uitgereikt aan de beste documentaireprojecten met een tentoonstelling en prijs van 20.000 euro.”

4 februari 2013

PDN Photo of the Day

PDN Photo of the Day, een dagelijkse fotoselectie door de redactie van Photo District News, selecteerde 8 foto’s van Concresco voor publicatie op hun website.

“Dutch photographer David Galjaard discovered an unlikely photographic subject in a slew of concrete bunkers, left over from the Albanian Stalinist dictator Enver Hoxha…” (Lindsay Comstock) lees meer

24 december 2012

TIME’s Best of 2012: The Photobooks We Loved

TIME heeft Concresco uitgekozen als een van de “The Photobooks We Loved”.

“Concresco is a fantastic example of great photography paired with Dutch design sensibility that embodies all that can be done in independent book publishing.” (Larissa Leclair)

Eerder stond Concresco al op de ‘best of’ lijstjes van British Journal of Photography, Photo-eye, Photonews Blogbuch, We Are OCA and Propagandaphotos

8 december 2012

Interview op theloggingroad

Afgelopen week heb ik een leuk gesprek gehad met Mirelle Thijsen van de theloggingroad. Het is nu gepubliceerd als een dubbelinterview met de andere winnaar van de Photobook Awards (Beste Boek): Anders Petersen. Het interview vind je hier

Over theloggingroad: “… Deze blog signaleert nieuwe titels en reflecteert zowel in tekst als in (bewegend) beeld op the-making-of, op de cultuurhistorische context van fotoboeken, en op strategieën voor archiveren, bewerken en selecteren. … De blog streeft ernaar om een niche te creëren in de ‘gouden eeuw van fotoboeken’, als je dat wilt. “

3 december 2012

Interview op Aperture Blog

Gisteren had ik een interessant interview met Thomas Bollier van de Aperture Foundation. TB: “Albania, over the course of the past century, has experienced hardship and setbacks, and is still today finding its place in modern Europe. Were you daunted by the task of representing the complicated history and current problems of a country that is not your own?”

Benieuwd naar het antwoord op deze en vele andere vragen? Lees het Aperture-blog.

20 november 2012

PDN’s Indie Photo Books of the Year: Part 1

Photo District News vroeg Larissa Leclair, oprichtster van de Indie Photobook Library, om een lijst te maken van de tien meest opmerkelijke zelf gepubliceerde fotoboeken van dit jaar. Hier vindt je alvast vijf boeken uit haar selecties, waaronder Concresco.

18 november 2012

Recensie op Oh Top Book blog

Weer een mooie recensie over Concreco. Deze keer van het Canadese Oh Top Book:

“A simple, bold design in red and black pays obvious homage to both Albania (these are the colors of their flag) and the Soviet connection. A closer look displays a series of dots distributed across the cover in the shape of Albania. Holding the book, you realize these aren’t dots, but rather bumps in the shape of the bunkers that protrude from the cover in the same way the bunkers protrude from the landscape. Thus, in tactile form, the cover embodies the book’s central motif, the thousands of bunkers spread all across the country.” Lees meer

Concresco wint The Paris Photo-Aperture Foundation PhotoBook Awards!

Afgelopen vrijdag heeft Concresco de Paris Photo-Aperture Foundation Awards gewonnen in de categorie Eerste fotoboek. Ontwerpster van het boek Katie McGonigal en waren net op weg naar Parijs toen we telefonisch dit fantastische nieuws kregen.

De dertig geselecteerde fotoboeken die op de shortlist staan, worden momenteel tentoongesteld tijdens Paris Photo in het Grand Palais, waarna ze zullen worden gepresenteerd in onder andere de Aperture Gallery in New York. Lees verder op de website van Aperture.

5 november 2012

Boekrecensie in Source Photographic Review (IE)

Vorige week publiceerde het Ierse tijdschrift Source deze geweldige recensie over Concresco.

Eerdere berichten

error: Content is protected !!